Mennyire biztonságos a bukósisakod?

Ahány embert kérdezel, annyi különböző véleménnyel fogsz találkozni. Mindenkinek más a meggyőződése arról, hogy milyen legyen egy jó bukósisak. Van aki csak a méregdrága versenysisakokat tudja elképzelni magán, de sokan választják az olcsóbb darabokat is, hisz meggyőződésük, hogy ugyanolyan jók mint a drágább társaik. Még jó, hogy van már objektív bukósisak teszt!

Európai szabvány?!

Kínai bukósisakAz, hogy mi a minimum elvárás egy bukósisaknál nem személyfüggő. Hiszen akár az olcsóbb

akat keresed, akár a magasabb árkategóriások közül válogatnál van egy alapfeltétel aminek minden darabnak meg kell felelnie. Ez az úgynevezett ECE 22.05-ös európai szabvány. Ha a kiszemelt „kobakvédőn” nincs rajta ez a jelzés, akkor a hatályos törvények szerint maximum bukósisak formájú tárgy lehet. Ilyenekbe gyakran belefuthatsz piacokon, diszkont áruházakban. Bármilyen kedvezőnek is tűnik az áruk, soha ne vegyél belőlük!

Olcsó a kínai piacos bukósisak. De vajon jó is?

SHARP

Sharp bukósisak tesztIsmerősen hangzik? Pedig ez most nem a híradástechnikai márka, hanem egy (gyártóktól függeltlen) az angol kormány által kifejlesztett szabványrendszer a bukósisakok egységes tesztelésére. Egyedül álló módon nem csak a megszokott egyenes ütéseket kell kibírniuk a sisakoknak a teszt során, hanem a sokkal életszerűbb „csavart” illetve oldalról érkező erőnek is ellen kell állniuk.

A legnagyobb márkák legnépszerűbb sisakjait tesztelik

Az eredményeket folyamatosan felteszik az Internetre (http://sharp.direct.gov.uk/), így bárki megtudhatja, hogy a jelenlegi vagy a kiszemelt bukósisak biztonságos-e.

Piros pont helyett csillagok

A Sharp bukósisak tesztek sokkal részletesebbek mint a hivatalos európai szabvány (ECE 22.05), hiszen nem csak azt vizsgálják, hogy megfelel-e az adott sisak vagy sem, hanem konkrét, a többi sisakkal is összehasonlítható számadatokkal szolgál. Az egyes típusok által elért eredményeket csillagok jelölik.

Osztatlan sikert persze a Sharp teszt sem aratott, hiszen számos prémium márka modelljéről derült ki, hogy egy-egy olcsóbb verzió is sokkal biztonságosabb náluk, de ugyanígy sok, addig ismeretlen márka ázsiója nőtt meg a teszten elért eredményeknek köszönhetően.

Agv gp

A jelenleg kapható AGV bukósisakok mindegyike 4 vagy 5 csillagot kapott

Minden a biztonság számít?

Fontos megjegyezni, hogy a teszten egy márka sem bukott meg, vagyis az ECE szabvány szerinti minimumot mind teljesítették. Az, hogy egy csillag vagy öt, nem teljesen mindegy, de itt már nincsenek olyan nagy különbségek, mint a piaci és a bolti sisakok között.
Amikor bukósisakot választasz, nem csak a biztonságot fizeted meg. A felhasznált anyagok, a kidolgozás és a dizájn is befolyásolja egy-egy termék árát. Például hiába veszed meg a legbiztonságosabb sisakot, ha nem tudsz benne egy óránál többet elviselni, mert annyira nyom valahol. Azzal a bukósisakkal leszel a leginkább elégedett, amelyik tetszik neked, kényelmes, és jól érzed magad benne motorozás közben.

Vale épp új sisakját, a Pista GP-t mutatja be büszkén

Kérem az 5000 forintos bukósisak vásárlási kuponomat!