Egyedi bukósisak festés

Egyik gyári fényezés se tetszik? Nem találsz olyan mintájú bukósisakot, ami tükrözné az egyéniségedet? Különbözni szeretnél másoktól? Csináltass egyedi bukósisak festést!

Szegény bukósisak gyártók, azon belül is szegény dizájneker... Éveről évre olyan mintákkal kell kijönniük, ami minél több embernek tetszik, ugyanakkor legyen különleges és tűnjön egyedinek. Az a fényezés, ami az egyik évben sláger, a következőben már lehet, hogy lerágott csont, muszáj lecserélni egy még ütősebbre. Kivételt képeznek ez alól az egyszínű festések. Kevésbé trendi ugyan egy minta nélküli sisak, de hosszabb ideig frissnek hatnak. Az egyszínű fehér mostanában kezd ismét visszajönni, a dögös matt fekete pedig soha ki se ment a divatból. Utóbbival az a legnagyobb gond, hogy az a legkevésbé feltűnő szín a közúton, különösen sötétedéskor vagy éjszaka válik láthatatlanná. Tapasztalt motorosok ezért nem preferálják a matt fekete bukókat.

Agv k5 matt fekete

Egyszínű bukósisak festés

Azt szeretnéd, hogy sisakod színben tökéletesen passzoljon a motorodhoz? Néhány alapszínnél nincs nehéz dolgod (pl. matt fekete), hogy találj a motoroddal egyezőt. De mi van akkor, ha a neked stílusban / kényelemben / árban / méretben megfelelő bukóból nincs pont olyan szín, ami neked kéne? Akkor bizony festeni kell!

Gyári színkód alapján egy profi helyen kikevertetheted a megfelelő színű festéket. Valóban igényes fényezéshez roncsolás nélkül le kell tudnod szedni, majd a festés végén visszaszerelni a szellőzőket, a pleximechanikát és minden egyéb apróságot. A fényezésre UV-védő lakkot illik fújni a végén, hogy a napsugarak ne szívják ki a színt és idővel ne gyengítsék a sisak héjszerkezetét.

Sárga bukósisak

Láthatósági sárga fényezés

Motorosoknál a legfőbb baleseti forrás az, hogy az autósok nem észlelik őket. Bármekkora motorral közlekedsz, az jóval kisebb, mint egy átlagos városi autó. A sziluettje mindenképpen. A képlet egyszerű: minél feltűnőbb vagy, annál nagyobb eséllyel vesznek észre a sofőrök. Az egyik legfeltűnőbb szín az úgynevezett láthatósági sárga vagy Hi-Vis (high visibility) Yellow. Rendőrök mellényei, motoros ruhák és kerékpáros karszalagok után egyre több bukósisaknál megtalálható ez a színvariáció. Általában feláras extra, de akad néhány márka (pl. GIVI), ahol alapáron adják a biztonságos láthatósági színű bukósisakot. Házilag körülményes ilyenre fújni a sisakod, mert drága az alapanyag és elég lassan szárad. Ha láthatósági sisakot szeretnél, jobban jársz, ha olyat nézel, amit gyárilag ilyenre fényeztek. Szerencsére egyre több gyártó kínálatában megtalálható.

Egyedi mintájú bukósisak festése

Ugyanaz vonatkozik rá, mint az egyszínű fényezésre, de itt több különböző színű festékre van szükséged, illetve rengeteg maszkoló szalagra. Külön kihívást jelent, hogy a bukósisak felületete nem sík, hanem szabálytalan gömb alakú, ami megnehezíti a minták elhelyezését. Ha teheted, bízd szakemberre, aki csinált már ilyet, vannak festékei és gyakorlata a bukósisak festésben. Hidd el, nem jössz ki sokkal drágábban, nem szívsz vele és valóban tetszeni fog a végeredmény.

Bukósisak festés

Bitter Sanyi magyar címeres sisakjában a Macau GP-n

Airbrush bukósisak festés

Nem házilag elvégezhető feladat, hacsak nem vagy magad is airbrush művész. Az apró festékszóró pisztollyal gyakorlatilag bármilyen árbát fel lehet vinni a bukósisakra, a végeredménynek egyetlen dolog szab határt: a készítő tehetsége. Hasonlóan, mint egy tetoválásnál, érdemes olyan művészhez fordulni, akinek már láttad a munkáját, megbízol benne és van gyakorlata bukósisak festésben. Egy egyedi airbrush fényezés alaphangon több tízezer forint, elvárható hogy szép, esztétikus és arányos legyen. Vedd figyelembe, hogy a bukósisak élettartama véges, általában 3-5 év után javasolja a gyártó a cseréjét. Ha viszonylag új sisakra airbrush-oltatsz, még sokáig élvezheted a végeredményt, de egy agyonhasznált fejvédőnél szembesülni fogsz a túlságosan összesett bélés, karcos plexi és a nehéz alkatrész-utánpótlás problémájával, ezért kétszer is gondold meg, megéri-e belefogni.

Mike Tamás művei - bukósisak festés

Mike Tamás művei

Sérülés eltüntetése miatt tervezed újrafesteni a sisakodat? Felejtsd el!

Sérülés eltüntetése

A bukósisak egyszer használatos védőfelszerelés, ha egyszer odavered, le kell cserélni! A képen látható sisakban több mint 200 km/h-s sebességgel esett a motoros. Egy kis csiszolás és festés után úgy nézhetne ki kívülről, mint egy új, de valójában nem érne egy lyukas garast sem.

Miért nem szabad újrafényezni a sérült vagy napszívta bukósisakot?

A bukósisak védőfelszerelés, egy esésnél az egészséged vagy akár az életed múlhat rajta, hogy maradéktalanul tudja-e teljesíteni a feladatát. Ha egyszer elestél benne, már soha nem lesz képes olyan szinten tompítani egy ütés erejét, mint új korában, ezért le kell cserélned!

„De hát nem lett semmi baja, csak karcos lett egy kicsit.” – szokták mondani azok, akik többé-kevésbé ép bőrrel megúsztak egy balesetet, és ahelyett hogy hálát adnának az őrangyaluknak, azon töprengenek, hogyan spórolhatnák meg egy új bukósisak árát.

Amikor a bukósisak „csak” karcos lesz az esésnél és neked nem lesz agyrázkódásod, az nem azt jelenti, hogy a sisakod is megúszta. Az bizony keményen megdolgozott az áráért, elnyelte az ütközés energiáját, és megóvta a fejedet. Bár a héjszerkezet egyben maradt (ezek már nem törnek darabokra, mint a régi kiskőrösi bukósisakok), a belső, ütéselnyelő réteg biztosan megroppant, még egyszer nem lesz képes hatékonyan elnyelni ennél jóval kisebb ütés energiáját sem. Újrafesteni egy balesetben sérült sisakot teljesen felesleges, hiszen nem ér annyit sem, mint a festék, amit ráfújsz.

Ugyanez igaz arra a sisakra is, amelyik annyira öreg már, hogy a nap kiszívta a színét. Gondold el, hogy az UV fény, ami átrágta magát a lakkozáson és a festék nagyrészét is elpuszította, milyen károkat okozhatott a héj anyagában. Itt érdemes megjegyezni, hogy a műanyag sisakhéjaknál a gyártók 3 év használati időt javasolnak, a kompozit (üvegszál, karbon, kevlár) héjaknál 5-öt!

Aki pedig eladás miatt fényez újra egy sérült sisakot, gyakorlatilag merényletet követ el a leendő vevő ellen. Használt sisakot vásárolni többek között az ismeretlen előélet miatt sem ajánlatos. Újrafényezett sisak vásárlásától egyenesen óva intek mindenkit, hiszen bármely meglepetés lapulhat a festék alatt, ami csak egy balesetnél bukkan ki és akár az életedbe is kerülhet!

Bukósisak matricázás

Nem csak festéssel lehet megváltoztatni egy bukósisak kinézetét. Matricázással ugyanúgy fel tudod dobni a számodra már unalmas kinézetet. Elárulok egy titkot: a legtöbb mintás bukósisakot nem is festéssel készítik, hanem matricázással. Az alap festékrétegre dekorfóliázással viszik fel a mintákat, a végén az egészet lelakkozzák. Ez a leggyorsabb és leghatékonyabb módszer a tetszetős, mintás sisakok sorozatgyártására.

Kis kézügyességgel bárki képes lehet saját sisakját szépen felmatricázni. Arra kell csak figyelni, hogy elég rugalmas legyen a matrica, különben nehéz buborék- és gyűrődésmentesen felragasztani a domború felületre. Ha nem egybefüggő a minta, érdemes több, kisebb darabra vágni, úgy könyebb szépen felrakni.

Kérem az 5000 forintos bukósisak vásárlási kuponomat!